Wielu z nas kojarzy pyłek kwiatowy jako złoty proszę, którym jako dzieci byliśmy ubrudzeni po wąchaniu kwiatów, lub budowaniu na kwitnących drzewach. Jest on zbierany przez pszczoły. Stanowi on podstawę ich pokarmu. Warto skorzystać z jego dobroczynnych właściwości, ponieważ coraz częściej mamy możliwość zakupienia pyłku światowego nawet w większych marketach.

Pyłek kwiatowy w codziennej diecie

Właśnie ten niepozorny pyłek jest cennym składnikiem diety. Posiada wiele cennych składników mineralnych, które często występują w naszej diecie sporadycznie. Przykładem jest kobalt. Ponadto jest to istna bomba witaminowe. Zaleca się wręcz spożywać pyłek pszczeli aż trzy razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Ma on zbawienny wpływ na odporność, w końcu od wielu lat wspieramy naszą odporność pijąc pieczę czyli mieszankę pyłku i miodu. Dodatkowo warto dołączyć ten produkt do diety, ponieważ reguluje on poziom cukru we krwi, więc wspiera dietę i utrzymanie zgrabnej sylwetki.
Najłatwiej wprowadzić pyłek pszczeli dodając go do napojów. Na przykład do herbaty. Sprawdzi się on również jako dodatek do napojów na zimno, na przykład do wody z owocami. Według pszczelarzy osoby dorosłe powinny korzystać z dobrodziejstw pyłku codziennie przed posiłkiem, porcja powinna odpowiadać jednej łyżce stołowej. Warto Jednak zauważyć, że podobnie jak w przypadku miody dzieci do lat 3 nie powinny spożywać tego pyłku. Nie są one jeszcze przystosowane do trawienia tej substancji.
Warto od czasu do czasu zdecydować się na mały eksperyment i sięgnąć po słoiczek z pyłkiem kwiatowym. Może się okazać, że na stałe wprowadzimy pyłek do naszej diety. Codzienne korzystanie z dobrodziejstw złotego proszku może się okazać dla nas zbawienna.
Pyłek staje się coraz popularniejszy, mamy do niego łatwiejszy dostęp A także coraz więcej wiedzy, do czego tak naprawdę możemy to wykorzystać.
Jest to również ten produkt, który wraca do naszej diety, w końcu osoby zajmujące pszczelarstwa korzystają z nich od lat