Zakalec – dlaczego powstaje
Lubisz przygotowywać ciasta, ale czasami zdarza się, iż wychodzą niedopieczone? Czemu zakalec powstaje i jak go uniknąć? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na te pytania. Najczęstsze przyczyny powstawania zakalca to:
- Nieodpowiedni przepis – nawet drobna pomyłka może sprawić, że ciasto po prostu nie wyjdzie. Korzystaj jedynie z tych przepisów, które pochodzą z godnych zaufania źródeł.
- Nieprzestrzeganie przepisu – czasami wydaje Ci się, że bez jakiegoś składnika uda Ci się przygotować dobre ciasto? Może okazać się, iż pominięty składnik zepsuje cały efekt. Jeśli chcesz zrobić smaczne i udane ciasto, postępuj zgodnie z tym, co jest zawarte w przepisie.
- Nieodpowiednia temperatura składników – mogłoby wydawać się, że jest ona bez znaczenia. Okazuje się jednak, że to ważna kwestia. Przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, warto wyjąć wszystkie potrzebne składniki z lodówki.
- Zaglądanie do ciasta – można robić to bez otwierania piekarnika. Jeśli jednak zaglądasz do ciasta przez otwarte drzwiczki urządzenia, prawdopodobieństwo pojawienia się zakalca jest bardzo wysokie. Warto więc tego unikać.
- Nieodpowiednia technika mieszania – składniki trzeba mieszać delikatnie, aż do momentu, gdy wszystkie się ze sobą dobrze połączą. Dłuższe mieszanie nie jest wskazane.
Jak uniknąć zakalca
Aby uniknąć zakalca, stosuj się to wskazówek:
- Zawsze postępuj zgodnie z przepisem,
- Korzystaj z przepisów, które pochodzą z zaufanych źródeł,
- Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia,
- Wstawiaj ciasto do dobrze rozgrzanego urządzenia,
- Składniki na ciasto mieszaj delikatnie, do momentu połączenia,
- Jeśli zakalec zdarza się często, warto sprawdzić, czy piekarnik działa prawidłowo.
Powyższe wskazówki nie są skomplikowane, a mogą uratować Twoje ciasto. Jeśli tylko część się nie dopiekła, wystarczy ją odkroić i wyrzuć a resztę ciasta można pokroić na kawałki i zjeść. Zakalec można także dopiec. Wystarczy nakryć wierzch ciasta folią i wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika.
Najnowsze komentarze