Truskawkowe wino jest niezwykle popularne w Polsce, zwłaszcza, że truskawki są w trakcie sezonu dostępne na każdym kroku i nie są drogie. Do przygotowania wina z truskawek musisz przygotować kilka niezbędnych akcesoriów, takich jak balon z rurką fermentacyjną i korkiem oraz pojemnik fermentacyjny. Potrzebujesz także kilka czystych, wyparzonych butelek.

Wino truskawkowe – niezbędne składniki:

  • 5 kilogramów dojrzałych truskawek
  • 4 kilogramów cukru, jeśli chcesz mieć wino o większej mocy, zmniejsz proporcje wody w stosunku do cukru, czyli daj więcej cukru, a mniej wody
  • 8 litrów wody
  • kwasek cytrynowy
  • drożdże winiarskie z pożywką
  •  szklanka mocnej herbaty

Sposób przygotowania – wino z truskawek:

  1. Truskawki dokładnie przebierz i umyj. Następnie osusz je. Bardzo dokładnie przyjrzyj się owocom, bo jeśli do nastawu trafi nadgniły owoc lub nawet lekko spleśniały, to wówczas wino szybko zepsuje się i będzie miało gorzki smak.
  2. Usuń szypułki. A owoce rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do mięsa, aż powstanie z nich miazga. Umieść truskawki w pojemniku fermentacyjnym lub balonie
  3. Przygotuj syrop cukrowy. W tym celu zagotuj 6 litrów wody i wsyp 3 kilogramy cukru. Zagotuj, poczekaj aż cukier się rozpuści i wymieszaj syrop. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  4. Całkowicie wystudzonym syropem zalej truskawki, dodaj kwasek cytrynowy, herbatę oraz drożdże.
  5. Odstaw pojemnik fermentacyjny na 5-6 dni, a następnie dodaj pozostałą wodę i cukier.
  6. Odstaw ponownie w dość ciepłe i zaciemnione miejsce. Kiedy wino przestanie bulgotać, musisz je przefiltrować. W tym celu użyj sitka lub sterylnej, czystej gazy.
  7. Musisz odstawić gąsior to sklarowania wina i po raz kolejny umieścić go w temperaturze pokojowej na okres około 4 miesięcy.

Wino z truskawek jest idealne do serników na zimno, ciast z galaretkami, oraz tortów z bitą śmietaną lub bezów. Możesz je podawać zarówno lekko schłodzone, jak i ogrzane do temperatury pokojowej. Słodkie i aromatyczne, może być doskonałym prezentem dla najbliższej osoby.