Gotowanie to nie tylko przydatna umiejętność, która ratuje życie, ale też miły sposób na spędzanie czasu oraz poznawanie innych kultur. Choć można się obawiać, że będzie to pracochłonne, możliwość spróbowania potrawy, która pochodzi z kraju oddalonego o tysiące kilometrów, wydaje się być tego warta. Dlatego warto dać mu szansę i przyrządzić coś nowego – na przykład danie indyjskie, które poleca się na obiad lub kolację. Przed państwem biryani z kurczakiem!

W krainie przypraw

Kuchnia indyjska charakteryzuje się kolorowymi, smacznymi i pełnymi aromatu potrawami. Wiodącą prym przyprawą jest tu curry – czyli właściwie mieszanka różnych przypraw w zmiennych proporcjach. To ona nadaje smak i kolor dań. I to curry właśnie nadaje całej niesamowitości biryani – potrawie z jednego garnka, która przyciągnie do siebie każdego, kto tylko zechce spróbować indyjskiej kuchni.

Nie jest ono trudne w przygotowaniu, jeżeli więc w kuchni pozostał jakiś ryż i kurczak, a pomysłu na ciekawe wykorzystanie, danie indyjskie biryani spieszy z pomocą.

Składniki:

  • 1 kg udźca z kurczaka (około 700 g bez skóry i kości)
  • 1 cebula
  • masło klarowane ghee lub olej kokosowy
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta szafranu
  • 200 g ryżu basmanti
  • laska cynamonu, kilka goździków i nasion kardamonu, liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • dwucentymetrowy kawałek imbiru, starty
  • świeża kolendra

Marynata

  • sól
  • po 1 łyżeczce mielonych przypraw: kurkumy, kardamonu, kminu rzymskiego, garam masali, chili
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego

Wykonanie

Usunąć skórę z udźca kurczaka, obkroić mięso od kości i pokroić je na kawałki. Doprawić solą oraz natrzeć przyprawami marynaty, następnie wymieszać z jogurtem i odstawić do lodówki do zamarynowania np. na noc lub kilka godzin.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, posolić i posypać cukrem. Odłożyć na ok. 20 minut, aż puści sok. Następnie odcisnąć z soku i smażyć na 2 łyżkach tłuszczu przez ok. 10 minut, aż będzie zrumieniona i chrupiąca. Zdjąć z patelni i odłożyć na ręcznik papierowy.
Szafran wymieszać z mlekiem i odstawić.
Ugotować ryż w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o ok. 2 minuty. Odcedzić i wyłożyć na talerz.
Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć przyprawy (cynamon, goździki, nasiona kardamonu i liść laurowy) i chwilę podsmażyć.
Dodać starty czosnek i imbir i również chwilę podsmażyć. Wlać kilka łyżek wody i zagotować.
Dodać udka wraz z marynatą i podsmażać przez ok. 5 minut, przewracając mięso na różne strony.
Następnie wyłożyć na wierzch ugotowany ryż, rozłożyć smażoną cebulkę, skropić mlekiem z szafranem i zamknąć pokrywą.
Podgrzewać na niedużym ogniu przez ok. 10 minut. Zdjąć pokrywę, posypać kolendrą i podawać.