Wiele gospodyń domowych zastanawia się często co zrobić z zalegającymi w lodówce rzodkiewkami? Tymczasem możemy przyrządzić rzodkiewki piklowane, które posłużą nam jako pyszny dodatek do wielu dań.
rzodkiewki piklowane
Te pyszne czerwone kuleczki często zakupujemy już wczesną wiosną, gdyż wtedy to mamy ogromną ochotę na świeże nowalijki. Czasem się zdarza, że ten produkt jednodniowy zaczyna zbyt długo zalegać w naszej lodówce. Watro wtedy pomyśleć o tym, aby rzodkiewka wkrótce nie wylądowała w koszu na śmieci. Można z niej przyrządzić smaczne piklowane rzodkiewki.
Do ich przyrządzenia potrzebujemy dwa pęczki rzodkiewki, którą kroimy na cienkie talary. Następnie przekładamy ją do słoika. W kubku mieszamy pół szklanki octu oraz wody, a następnie dodajemy łyżeczkę soli, kilka ziaren pieprzu, dwie łyki syropu z agawy oraz dwie jagody jałowca. Do słoiczka z rzodkiewkami wkładamy dwa ząbki czosnku, a następnie wlewamy przygotowaną zalewę. Rzodkiewki piklowane będą gotowe do spożycia na drugi dzień. Możemy je przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy. Takie piklowane rzodkiewki możemy wykorzystać do wielu dań obiadowych.
Najnowsze komentarze