Miło jest na drugie śniadanie zjeść pyszną drożdżówkę z serem i borówkami. Zwłaszcza, gdy ta drożdżówka jest delikatna, pyszna, słodka i nie musimy się bać o żadne polepszacze smaku – bo jest domowej roboty.
Wielu osobom wydaje się, że taka domowe drożdżówki z serem i borówkami to dużo pracy, wysiłku i bardzo trudne zajęcie.
Jak się jednak zaraz okaże zrobienie około 12-stu pysznych słodkich bułeczek nie jest takie trudne.

Do przygotowania drożdżówek z serem i borówkami potrzebujemy :

  • 25 gramów świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 500 gram mąki pszennej,
  • łyżkę cukru,
  • jajko,
  • 60 gram cukru pudru,
  • 100 gram masła,
  • 500 gram twarogu sernikowego lub chudego,
  • 2 żółtka,
  • 60 gram cukru z prawdziwą wanilią,
  • garść borówek amerykańskich.

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 50 ml letniego mleka. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło – ale ostudzone, nie gorące – cukier puder, letnie mleko, całe jajko. Do tego dodajemy rozczyn, który wyrósł.
Zagniatamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i elastyczne, wkładamy je do miski i przykrywamy ścierką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Warto użyć dużej miski, gdyż ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Teraz czas na nadzienie – do miski dodajemy twaróg, dwa żółtka, 60 gram cukru z prawdziwą wanilią. Całość dokładnie mieszamy, wystarczy łyżką.
Wracamy do ciasta. Na stolnicy lub czystym blacie rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta.
Środek ciasta obficie smarujemy masą serową – krawędzie pozostawiamy bez niego. Na ser równomiernie rozsypujemy borówki.
Zwijamy ciasto w roladę, lepiąc krańce. Następnie kroimy w równych odstępach.
Takie kawałki będą naszymi drożdżówkami. Układamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Wierzch i boki bułeczek smarujemy je pędzelkiem roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Drożdżówki pieczemy przez około 25 minut.

Dodatki

Wystudzone drożdżówki możemy obsypać cukrem pudrem lub lukrem.