Ze względu na emisję tego przepisu w telewizji, gulasz segedyński Makłowicza cieszy się dużą popularnością. To pyszne danie przyrządza się z dowolnego mięsa wieprzowego bez kości z dodatkiem kapusty.
gulasz segedyński Makłowicza
Gulasz ten przypomina smakiem nieco tradycyjny, polski bigos. Niezwykle pyszny gulasz segedyński Makłowicza nie należy do potraw, które można przyrządzić w błyskawicznym tempie. Jedak warto się poświęcić, by móc ostatecznie rozkoszować się jego smakiem. Przyrządzanie tej potrawy zaczynamy od podsmażenia 3 cebul na oleju lub smalcu. Następnie kroimy w kostkę niecały kilogram wieprzowiny, którą następnie wrzucamy do cebuli. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw takich jak: sól, kminek, zgnieciony czosnek, pieprz i dużo czerwonej papryki w proszku. Wszystkie składniki mieszamy i podlewamy wodą. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut. Następnie dodajemy posiekaną i odciśniętą z soku kiszoną kapustę. Ponownie potrawę dusimy około godziny na wolnym ogniu, w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec wykładamy gulasz na głęboki talerz, polewamy go śmietaną oraz posypujemy czerwoną papryką.Gulasz segedyński Makłowicza to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Najnowsze komentarze