Ze względu na emisję tego przepisu w telewizji, gulasz segedyński Makłowicza cieszy się dużą popularnością. To pyszne danie przyrządza się z dowolnego mięsa wieprzowego bez kości z dodatkiem kapusty.

gulasz segedyński Makłowicza

Gulasz ten przypomina smakiem nieco tradycyjny, polski bigos. Niezwykle pyszny gulasz segedyński Makłowicza nie należy do potraw, które można przyrządzić w błyskawicznym tempie. Jedak warto się poświęcić, by móc ostatecznie rozkoszować się jego smakiem. Przyrządzanie tej potrawy zaczynamy od podsmażenia 3 cebul na oleju lub smalcu. Następnie kroimy w kostkę niecały kilogram wieprzowiny, którą następnie wrzucamy do cebuli. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw takich jak: sól, kminek, zgnieciony czosnek, pieprz i dużo czerwonej papryki w proszku. Wszystkie składniki mieszamy i podlewamy wodą. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut. Następnie dodajemy posiekaną i odciśniętą z soku kiszoną kapustę. Ponownie potrawę dusimy około godziny na wolnym ogniu, w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec wykładamy gulasz na głęboki talerz, polewamy go śmietaną oraz posypujemy czerwoną papryką.Gulasz segedyński Makłowicza to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.