Kawa to wyjątkowy napar, który swoje walory może rozwinąć dopiero po prawidłowym zaparzeniu. W procesie tym bardzo ważne jest nie tylko to, aby wybrać właściwy gatunek kawy pod względem mocy czy smaku, ale również metody przygotowania. Podstawowym dylematem miłośników kawy zwykle jest jednak to, czy wybrać kawę ziarnistą, czy mieloną. Poznaj wady i zalety obu tych rodzajów.

Czym różni się kawa ziarnista od mielonej?

Pod względem składu kawa ziarnista świeżo palona i kawa mielona to dwa takie same produkty. Ziarna przed zaparzeniem należy zmielić w młynku – dopiero wtedy wrzątek będzie w stanie prawidłowo przeniknąć przez każdą drobinkę, wydobywając z kawy maksimum smaku i aromatu. Nie musisz więc obawiać się, że wybrana kawa mielona będzie słabsza czy mniej smaczna od tej ziarnistej.

Kawa mielona – wady i zalety

Niewątpliwie największą zaletą kawy mielonej jest to, że nie trzeba posiadać młynka, aby cieszyć się smakiem ulubionego naparu przygotowanego w ekspresie lub kawiarce. Kupując kawę w sklepie bezpośrednio od producenta, czyli w palarni kawy, można wybrać w obrębie jednego gatunku dwa rodzaje – ziarnistą lub mieloną, o dokładnie tych samych cechach jakościowych. Na przykład Jamaica Blue Mountain to 100% arabica o niewielkiej mocy, niskiej kwasowości i przyjemnej łagodności – doskonale sprawdza się zarówno do kawiarki, jak i ekspresu. Jakie są wady kawy mielonej? Przy nieprawidłowym przechowywaniu, na przykład w nieszczelnym słoiku lub otwartym oryginalnym opakowaniu, szybko może ona tracić na aromacie, który będzie się stopniowo ulatniał. Aby temu zapobiec, najlepiej kupować opakowania kawy mielonej o niewielkiej gramaturze, które będzie się systematycznie zużywało i przechowywać je w zamkniętym opakowaniu strunowym bądź w słoiku ze specjalnym zamknięciem.

Kawa ziarnista – wady i zalety

Kawa ziarnista to zwykle produkt wybierany przez prawdziwych miłośników kawy, dla których jej maksymalna świeżość, intensywny aromat i oryginalny smak są istotne w rytuale codziennego delektowania się filiżanką gorącego naparu. Aby móc prawidłowo wykorzystać jej walory, należy posiadać młynek do kawy i mielić ją w niewielkich ilościach tuż przed zaparzeniem. Nie trwa to długo, bez względu na to, czy posiada się osobny młynek elektryczny do ziaren, czy ten wbudowany w nowoczesny ekspres, dlatego warto skusić się na taki zakup. Świeżo zmielona kawa z dobrej palarni, która dba o jej zapakowanie tuż po wypaleniu, może zapewnić o wiele lepsze doznania smakowe, niż zwykła kawa mielona kupiona w markecie. Wadą kawy ziarnistej jest to, że trudno w pełni wyekstrahować jej ziarna, gdy nie zostanie ona zmielona – co może być kłopotliwe na przykład wówczas, gdy nagle zepsuje się młynek. Taką kawę można jednak przechowywać dłużej bez utraty jej walorów smakowych – są one szczelnie zamknięte w łupinie ziarna, która chroni wnętrze przed działaniem powietrza. Tym samym najwięksi smakosze zwykle korzystają z ziaren, kupując je w paczkach o większej gramaturze na zapas, a do mielenia wykorzystując tylko odmierzoną, niezbędną na daną chwilę ilość.