Kiedy dopisze urodzaj na wartościową i bogatą w składniki odżywcze cukinię czasem brakuje nam pomysłów na jej ciekawe przyrządzenie. Co zatem zrobić z nadmiarem cukinii? Warto zamarynować ją w słoiku, by zimą zagościła na naszym stole, w formie pysznej surówki do obiadu.

cukinia w musztardzie

Nowoczesne panie domu marynują cukinię na wiele sposobów. Jedne przygotowują ją jako pikle z curry, inne jako sałatka warzywna z dodatkiem cebulki, marchewki, ogórka czy papryki. Doskonale smakuje cukinia w musztardzie oraz cukinia w zalewie miodowej. Ostra musztarda w połączeniu z zalewą słodko – kwaśną i pokrojoną w plasterki, kostkę czy słupki cukinią ze skórką sprawia, że sałatka jest przepyszna.

cukinia w zalewie miodowej

Doskonale dodaje się jako dodatek do różnorodnych pieczonych czy grillowanych mięs. Z kolei cukinia przyrządzona ze słodkim, zdrowym i niezwykle aromatycznym miodem daje delikatny, jedyny w swoim rodzaju smak i aromat. Jest doskonałym dodatkiem do niedzielnych obiadów. Zarówno cukinia w musztardzie jak i cukinia w zalewie miodowej powinna co roku znajdować się na półkach, w naszej spiżarni.