Tarta z gruszkami i migdałami to doskonały deser, który można podać do każdej popołudniowej kawy czy herbaty spożywanej w miłym towarzystwie. Aby zachęcić wszystkich gości do jej skosztowania warto udekorować ją słodką, ulubioną glazurą.

tarta z gruszkami i migdałami

Jesień to czas kiedy w naszych ogrodach gałązki drzew uginają się pod ciężarem przeróżnych, soczystych owoców. Czasem brakuje nam pomysłu kulinarnego, aby je korzystnie spożytkować. Tymczasem na naszym stole może zagościć przepyszna tarta migdałowa z gruszkami. Bogata i intensywna w smaku tarta z gruszkami i migdałami wyróżnia się wyjątkowym smakiem jeśli gruszki ugotujemy w syropie winno – cynamonowym.

 

Przepełniona aromatami doskonale smakuje podana z gorącą herbatą lub kawą w chłodniejsze, jesienne dni. Tarta migdałowa z gruszkami składa się z trzech części: kruchego spodu, najlepiej aromatyzowanego olejkiem migdałowym, masy migdałowej oraz gruszek w syropie. Aby tarta ładnie wyglądała, warto wierzch posmarować ulubioną glazurą. Najlepiej smakuje z konfiturą morelową. Tarta podana w takim wydaniu z pewnością zaskoczy wszystkich gości.