Jedzenie powinno sprawiać przyjemność, ale trzeba przyznać, że nie każdy z nas zna wiele przepisów na smaczne dania. Bardzo często ciągle przygotowuje się te same pospolite posiłki. Na szczęście można to zmienić i to bardzo łatwo. Dziś przedstawimy Wam pomysły na dania, ale w roli głównej z podgrzybkami suszonymi. Są one bardzo smaczne, a dzięki naszym radom będą jeszcze smaczniejsze.

Zupa z podgrzybków suszonych

Zupa grzybowa wydaje się dosyć pospolita, ale jednak wcale tak nie musi być. Otóż my znamy naprawdę świetny przepis, który można szybko i łatwo przygotować. Naszą zupę przygotujemy na bazie podgrzybków i to w wersji suszonej. Tutaj musicie wiedzieć, że podgrzybki mogą dorównywać smakiem borowikom, a przy tym są zdecydowanie tańsze. Dlaczego więc nie spróbować? Przygotowanie naszej zupy rozpoczynamy od zalania podgrzybków suszonych (200 gram) zimną wodą na kilka godzin. Po tym czasie odsączamy wodę i przesmażamy grzyby na klarowanym maśle. Gdy nieco się zarumienią, dodajemy do nich 4 ząbki czosnku i dwie pokrojone w kostkę cebule. Całość dusimy pod przykryciem aż wszystkie składniki nieco zmiękną, a cebula się zarumieni. Po tym czasie razem z tłuszczykiem przekładamy całość do garnka i zalewamy połową litra wody, dodajemy pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dodajemy też czosnek niedźwiedzi oraz 8 ziarenek ziela angielskiego. Całość gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy szklankę mleczka kokosowego i gotujemy jeszcze przez dwie minuty. Pozostaje już tylko zagęścić zupę śmietaną i gotowe. Podajemy ją z makaronem, ryżem bądź kaszą.

Podgrzybki suszone w cieście

Podgrzybki suszone można przygotować na wiele różnych sposobów i każdy z nich zapewne ma coś w sobie. Czas na naszą kolejną propozycję i tutaj mamy na myśli przepis na podgrzybki w cieście, a dokładnie w cieście ziemniaczanym. Na początek znowu zalewamy 200 gram podgrzybków suszonych na kilka godzin i po tym czasie gotujemy je w osolonej wodzie przez około godzinę. Gdy będą już miękkie dodajemy je na rozgrzane na patelni masło. Dodajemy też dwie cebule i całość dusimy pod przykryciem. Gdy wszystkie składniki są już miękkie blendujemy je na gładką masę. Dodajemy jeszcze łyżkę bułki tartej i rękoma formujemy małe kuleczki. W międzyczasie możemy przygotować ciasto ziemniaczane. Gotujemy 800 gram ziemniaków. Gdy są miękkie przepuszczamy je przez praskę, wbijamy do nich dwa jajka oraz dodajemy pół szklanki mąki pszennej i łyżkę ziemniaczanej. Formujemy coś na wzór klusek, z których robimy placki. Na każdy z nich nakładamy farsz z podgrzybków i zawijamy ponownie w kluskę. Teraz pozostaje już tylko całość opanierować i smażyć na rozgrzanym oleju. Smak jest naprawdę ciekawy.

Naleśniki z grzybowym farszem

Oczywiście to nadal nie wszystkie możliwości. Mamy także fajny przepis na podgrzybki w cieście naleśnikowym. To jak przygotować naleśniki oczywiście wiecie, dlatego też od razu przejdziemy do przygotowania farszu do nich. Na początek zalewamy wodą 100 gram grzybów, po kilku godzinach przecedzamy je i gotujemy w osolonej wodzie przez godzinę. Po tym czasie blendujemy je na gładką masę. W międzyczasie gotujemy ziemniaki i przepuszczamy je przez praskę. Mieszamy ziemniaki z grzybami, dodajemy jeszcze pokrojoną w kostkę wędzoną paprykę. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Na koniec nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy tak jak do krokietów. Przekładamy naleśniki do naczynia żaroodpornego, zalewamy 200 ml śmietany i posypujemy obficie serem. Teraz wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 15 minut. Obłędne danie jest już gotowe.

Danie na szybko

Czasami jest tak, że mamy ochotę coś smacznego zjeść, ale zupełnie nie mamy ochoty na długie przygotowanie posiłków. Na szczęście można zrobić pyszne danie nader szybko i to bez żądnego wysiłku. Potrzebować będziemy 250 gram podgrzybków, 4 marchewek, 4 pietruszek, 1 selera, 2 cebul, a także 1 papryki. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, potem przekładamy do garnka. Zalewamy litrem wody i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Na sam koniec dodajemy kilka łyżek śmietany. I już nasza zupa jest gotowa.