Śliwki to jedne z najbardziej soczystych owoców. Istnieje wiele różnych rodzajów śliwek. Wszystkie różnią się do pewnego stopnia kolorem i smakiem, ale wszystkie dają wysokiej jakości smaczny napój.
Sierpień to najlepszy czas na rozpoczęcie planowania wina śliwkowego, gdy wchodzimy w czas zbiorów śliwek. To sprawi, że wspaniałe ciemnoczerwone wino o niesamowitej głębi smaku będzie gotowe na Boże Narodzenie!
Śliwki doskonale nadają się do zbioru w sierpniu i wrześniu.
Czy jest lepszy owoc do zbiorów tej jesieni niż soczyste i promienne dojrzałe śliwki?
Pozyskiwanie śliwek i co sprawia, że śliwka jest idealna.
Śliwy są bardzo popularne. Możesz mieć ogród z drzewem śliwkowym lub znasz kogoś, kto to robi. Idealny czas na rozpoczęcie zbierania śliwek to okres od końca sierpnia do września.
Aby uzyskać najsmaczniejsze wino ze śliwek węgierek, należy zadbać o to, aby śliwki były jak najbardziej dojrzałe. Dojrzałe śliwki będą miały idealną ilość cukru i soku, dzięki czemu wino będzie miało odpowiedni smak.
Aby upewnić się, że zbierasz dojrzałe śliwki, powąchaj je, ponieważ dojrzała śliwka będzie pachnieć słodko i owocowo. Powinnaś też być w stanie lekko wycisnąć śliwkę, ponieważ będzie miękka, ale nie za miękka.
Sprzęt, którego będziesz potrzebować.
Poniżej znajduje się lista sprzętu, którego będziesz potrzebować do przygotowania idealnego wina śliwkowego. To da około 4 litrów wina śliwkowego.
- 1,8kg śliwek (przygotowanych)
- 3,9 litra wody
- 1 łyżeczka disiarczynu potasu
- 1,2kg cukru
- 1/4 łyżeczki taniny winnej
- 1 łyżeczka mieszanki kwasów
- 1 łyżeczka odżywki z drożdży
- 1 łyżeczka enzymu pektynowego
- 1 saszetka drożdży winnych
- Wiadro fermentacyjne 10L
- 2x 5l gąsiory
- Średnia patelnia
- Lejek
- Syfon
- Tłuczek Ziemniaczany
- 2x muślin
- 2x śluza powietrzna i korek
Przygotowanie śliwek.
- Umyj śliweki i wyrzuć wszelkie złe owoce, które mogły zostać zebrane.
- Usuń łodygi i pestki i pokrój na ćwiartki. Upewnij się, że zebrałeś cały pyszny sok, który został wyciśnięty podczas tego procesu.
- Porada dla profesjonalistów: Nie trać skórek, ponieważ dzięki temu ten wspaniały kolor błyszczy w winie i dodaje również kuszącej konsystencji.
Sterylizacja.
- Używając jednego z wiaderek, rozpuść 1 łyżeczkę sterylizatora w wiadrze o pojemności 10 litrów z maksymalnie 4 litrami ciepłej wody.
- Wysterylizuj kosz, wycierając boki i pokrywę miękką gąbką (aby uniknąć zarysowania boków czymś ściernym). Wysterylizuj również termometr i areometr.
- Upewnij się, że dokładnie wysterylizowałeś wszystkie powierzchnie, które będą miały kontakt z winem. Infekcja jest jedną z głównych przyczyn nieudanego wina.
- Skrzać swoją muślinową torbę wrzącą wodą.
Etap pierwszy.
- Umieść worek filtracyjny na dnie wiadra fermentacyjnego i ułóż w stos śliwki.
- Rozbij je tłuczkiem, aby uwolnić soki i rozbić skórę. Następnie umieść w muślinowej torbie i pozostaw w wiadrze.
- Na średniej patelni zagotuj wodę i cukier, upewniając się, że cukier całkowicie się rozpuścił.
- Wlej roztwór do wiadra na śliwki.
- Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Po schłodzeniu dodaj łyżeczkę disiarczynu potasu, odżywkę garbnikową i drożdżową oraz mieszankę kwasów i dokładnie wymieszaj.
- Odczekaj 12 godzin, następnie dodaj enzym pektynowy i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Odczekaj kolejne 24 godziny, a następnie posyp saszetką drożdży winnych powierzchnię mieszanki. Musisz wtedy upewnić się, że mieszasz tę mieszankę codziennie.
Etap drugi.
- Tydzień później wyjmij mieszankę śliwkową i pozwól jej dokładnie odsączyć.
- Zostaw to na trzy do czterech dni.
- Zdezynfekuj swój syfon i przenieś wino do zdezynfekowanego gąsiora, upewniając się, że używasz osadnika.
- Włóż korek i śluzę. Napełnij śluzę sterylizowaną wodą do połowy.
- Pozostaw to do uregulowania i oczyszczenia na około miesiąc.
- W ciągu miesiąca nagromadzi się osad, który będzie musiał zostać przeniesiony do innego gąsiora.
Butelkowanie.
- Możesz zostawić roztwór w gąsie na 4-5 miesięcy lub przelać do butelek na wino. Bonusem, jeśli przeniesiesz się do butelek, jest to, że będziesz mógł spróbować wcześniej, ale najlepiej będzie, jeśli poczekasz.
- Upewnij się, że jeszcze raz wysterylizujesz butelki do wina i syfon. Możesz użyć myjki do butelek i stojaka, aby ten krok był znacznie łatwiejszy.
- Przelej wino śliwkowe do butelek, pozostawiając u góry odstęp około 4 cm. Umieść korki na butelkach.
Ciesz się doskonałym winem śliwkowym tej zimy.
Jeśli zbierzesz śliwki węgierki w sierpniu i zaczniesz robić wino, to będzie ono idealne na święta Bożego Narodzenia. Oznacza to, że będziesz mógł usiąść przy lampce pysznego wina, które uwarzyłeś i cieszyć się towarzystwem przyjaciół i rodziny.
Najnowsze komentarze