W ostatnim czasie panuje swego rodzaju mogą na jarmuż w dostawie online. Faktem jest, że jarmuż jest pełen składników odżywczych, zapewniających szeroki zakres korzyści zdrowotnych. Podobnie jak rzodkiewka, jarmuż należy do rodziny kapust, jest tak zwanym warzywem krzyżowym, spokrewnionym z brokułem, kalafiorem i kapustą, a rok 2012 był ogłoszony jako rok jarmużu. Warto więc dowiedzieć się czegoś więcej.

Wpływ jarmużu na zdrowie

Myty jarmuż może pomóc osobom, zmagającym się ze zbyt wysokim cholesterolem. Jarmuż jest bogaty w pewne właściwości odżywcze, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Gotowanie na parze jarmużu przed spożyciem podnosi te właściwości, dlatego można polać jarmuż gorącą wodą i włożyć do kuchenki mikrofalowej, aby szybko go ugotować na parze. Dodanie wyciśniętej cytryny oraz odrobiny soli i pieprzu, pozwoli uzyskać idealną, zdrową dla serca przystawkę. Obecnie ciągle trwają badania nad wpływem jarmużu na obniżenie zachorowalności na raka. Istnieje hipoteza, że spożywanie tego warzywa może ograniczyć występowanie raka pęcherza moczowego, piersi, okrężnicy, jajnika i prostaty. Jarmuż zawiera wysokie stężenia przeciwutleniaczy znanych jako karotenoidy i flawonoidy, które, jak wykazano, pomagają w zapobieganiu niektórym nowotworom.

Jarmuż a stany zapalne organizmu

Badania nad wpływem jarmużu na raka trwają, ale udowodniono już naukowo, że jarmuż w dostawie online zmniejsza przewlekłe stany zapalne. Mnóstwo w nim witaminy K, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych o działaniu przeciwzapalnym. Jarmuż zawiera więcej witaminy K niż jakiekolwiek inne warzywo, a już jedna filiżanka dostarcza około 550 mikrogramów witaminy K. Jednak należy pamiętać o tym, że jeśli zażywa się leki rozrzedzające krew, należy przestrzegać dziennego spożycia witaminy K na poziomie 80 mikrogramów, aby zapobiec powstawaniu zakrzepów krwi lub nadmiernemu krwawieniu. Bez wątpienia jarmuż jest bardzo zdrowy, ale jak ze wszystkim, tutaj także należy zachować umiar i rozsądek, zwłaszcza jeśli trzeba ograniczać witaminę K lub mając problemy z tarczycą. Jeśli u kogoś zdiagnozowano niedoczynność tarczycy, zaleca się ograniczenie spożycia surowego jarmużu. Jarmuż zawiera enzymy tworzące substancje wolotwórcze, które mogą zakłócać produkcję hormonów w tarczycy. Na szczęście gotowanie jarmużu częściowo niszczy te enzymy, dzięki czemu można cieszyć się tymi zielonymi liśćmi. Umiar jest kluczem do wszystkiego! Dzięki odpowiedniej ilości jarmużu, dieta może być naprawdę wartościowa.

»