Siły świadomości ekologicznej, dekoracji jako całości, chce być coraz bardziej zrównoważony. Minęły czasy zakupów impulsowych, teraz czas na ponadczasowe i przyjazne dla środowiska przedmioty. I aby to zrobić, preferowanym materiałem jest nadal drewno. Nawet naczynia i sztućce dostają się do niego! Talerze, miski, sztućce, miski do sałatek… drewno jest bardziej niż kiedykolwiek częścią sztuki stołu, ku naszej wielkiej radości! Spójrz zamiast tego…
Zalety drewnianych naczyń – Nowy „must-have” w zastawie stołowej.
Talerze, sztućce, miski, naczynia, deski do krojenia – drewno staje się coraz bardziej popularne w naszych kuchniach. I rozumiemy dlaczego: drewno, jeśli pochodzi z lasów zarządzanych ekologicznie, jest zasobem odnawialnym i w 100% biodegradowalnym!
Na ogół występują w dwóch formatach. Z jednej strony jest to zastawa stołowa z surowego drewna rzeźbionego, a z drugiej strony jest to zastawa stołowa z płyty wiórowej (zwykle używana do zastawy stołowej jednorazowego użytku). Z oczywistych względów ekologicznych zalecamy zatem wybranie pierwszej opcji. Tym bardziej, że nie brakuje gatunków drewna do wyboru. Na przykład, myślimy o naszym ukochanym drzewie oliwnym, które uwielbiamy za jego solidność i przepuszczalność, ale także o mahoń, mango, jesion, wiśnię czy lipę japońską! Ponieważ naczynia mają zawsze kontakt z żywnością i płynami, należy wybierać twarde gatunki drewna, a nie miękkie, żywiczne drewno, które szybciej się psuje.
Zalety drewnianej zastawy stołowej.
Jak mówiliśmy, główną zaletą drewnianej zastawy stołowej jest to, że jest ona ekologiczna i zrównoważona! Ale to nie jest jego jedyna zaleta! Wbrew powszechnemu przekonaniu i choć wymaga minimum konserwacji, drewniana zastawa stołowa trwa długo. Tym bardziej, że w przeciwieństwie do szkła czy porcelany, drewno nie łamie się łatwo i jest bardzo odporne na upadki i wstrząsy. Jest to więc idealny materiał, gdy jest się niezdarnym i gdy ma się dzieci.
Wreszcie, drewniane naczynia są ponadczasowe i rzadko kiedy się nimi męczy. Szlachetny i autentyczny materiał, drewno ma tę zaletę, że jest samowystarczalne, aby nadać charakter i styl stole. A zaletą jest to, że drewniana zastawa dostosowuje się do wielu różnych stylów dekoracyjnych: czasami cygańska, czasami skandynawska, czasami zabytkowa, czasami nowoczesna. Drewniana zastawa pozwala na stworzenie nietuzinkowego klimatu.
Co musisz wiedzieć o konserwacji.
Choć ma wiele zalet, naczynia drewniane mają wadę: nie tolerują wody stojącej! Zapomnij o zmywarce i nigdy nie mocz naczyń drewnianych. Wręcz przeciwnie, po każdym użyciu należy je szybko umyć ręcznie i dobrze wysuszyć. W razie potrzeby i w celu usunięcia pozostałości można użyć małej miękkiej szczotki.
Aby utrzymać drewniane naczynia dłużej, można zastosować neutralny zabieg na bazie oleju, np. olej rzepakowy. Chroni to drewno i zapobiega jego wysychaniu. Wystarczy nałożyć kilka kropli oleju i rozprowadzić go za pomocą chłonnego papieru, aż drewno wsiąknie w cały olej. Wreszcie, należy pamiętać, że drewniane naczynia nie mogą być władane do mikrofalówki.
Najnowsze komentarze