Kaczka nadziewana po staropolsku bardzo silnie kojarzy się z kuchnią staropolską. W ostatnim czasie powraca do łask i bardzo często gości na świątecznym stole. Doskonale smakuje jeśli wcześniej została natarta klasyczną marynatą po staropolsku.

Kaczka nadziewana po staropolsku

Kaczka nadziewana po staropolsku jest jednym z najbardziej ulubionych dań z drobiu. Jak przyrządzić kaczkę pieczoną by była chrupiąca z zewnątrz, a za to soczysta w środku?Do faszerowania kaczki stosuje się różnorodne farsze. Można ją nadziać jabłkami, pomarańczami, śliwkami, brzoskwiniami, drobiowymi wątróbkami czy leśnymi grzybami z zeszkloną cebulką. Dobrze przyrządzona kaczka smakuje wyśmienicie. Niepowtarzalnego smaku dodają kaczce pikantne przyprawy.

marynata staropolska przepis

Marynata staropolska przepis można znaleźć na każdym blogu kulinarnym. Marynata ta sporządzana jest z pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, cebuli czosnku, rozmarynu oraz bazylii. Składniki te są zmieszane z wybraną oliwą z dodatkiem białego wina. Marynata staropolska przepis uszlachetnia smak wszystkich mięs drobiowych. Marynowanie mięsa sprawia, że jest ono bardziej aromatyczne, miękkie oraz soczyste.