Ryby w większości przypadków piecze się lub smaży, ale zapiekane smakują równie wybornie. Szczególnie jeżeli są odpowiednio przyprawione. Jednym z najszybszych i jednocześnie najsmaczniejszych przepisów na rybę jest wersja zapiekana z pieczarkami i serem.

Do przygotowania ryby zapiekanej z pieczarkami i serem potrzebujemy:

– 0, 5 kg mrożonych filetów (miruna, mintaj)
– 0, 2 kg żółtego sera
– 0, 3 kg pieczarek
– sól, pieprz, przyprawę do ryb
– olej
– szklankę bułki tartej
– szklankę mąki
– mały pęczek natki pietruszki
– pikantny ketchup

Sposób przygotowania:

Rybę po rozmrożeniu płuczemy, solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. W tym czasie można przesmażyć pieczarki na małej ilości oleju i zetrzeć na tarce ser. Pieczarki najlepiej jest pokroić w plastry, a ser trzeć na tarce o dużych oczkach. Kiedy ryba „przejdzie” przyprawami, panierujemy całe filety w mieszance bułki tartej i mąki i smażymy na złoty kolor na bardzo rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia tak, by zakryć filetami dokładnie cały spód. Ryby smarujemy grubą warstwą ketchupu, obsypujemy obficie pieczarkami, a następnie startym serem i całość przykrywamy grubą pierzynką z natki pietruszki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po zapieczeniu całość można kroić jak zapiekankę i podawać z ostrą surówką np. z pora z jajkiem. Zapiekana ryba smakuje też wybornie z pieczonymi ziemniaczkami lub czosnkowym pieczywem.